måndag 15 april 2013

Leva normalt!Jag försöker kanske inte förneka att jag lider av psoriasis, för det är faktiskt precis det jag gör, lider alltså. Men jag försöker ändå att inte påverkas av den. Jag ska väl kunna göra och vara precis som alla andra för det eller? Leva ett normalt liv! Nja kanske inte riktigt. Jag måste klia mig jätte ofta som en skabbig räv, så känns det. Ibland så försöker jag tänka bort klådan men det går bara en kort stund, sen så är man där och krafsar på utslagen eller på placken. Sedan ser det ut som det snöat där man suttit eller varit. Tröjan är full av vitt. Inte kul! Jag kliar mig på nätterna också, när jag sover. Men jag gör allt jag vill ändå, jag struntar kanske inte i vad andra tycker, för dom får tycka vad dom vill. Jag struntar heller inte i att jag ser lite äcklig ut, men vad ska jag göra? Acceptera och försöka vara så normal som det bara går. Smörja mig med salvor dygnet runt och ha ett så bra liv som det bara går. Ändå så är min ganska så lindrig.
 
Psoriasis är inte bara hud, utan det drabbar också sånt som inte syns, organen i kroppen tar stryk, risken för hjärtkärlsjukdom ökar, inflammationer i leder och senfästen samt risken för stroke ökar. Inte alls kul!

MÅ BÄTTRE. Bästa sättet att förbättra immunförsvaret är att äta rätt, hävdar kostexperten. Foto: Bigstock
MÅ BÄTTRE. Bästa sättet att förbättra immunförsvaret är att äta rätt, hävdar kostexperten. Foto: Bigstock                    

Psoriasis uppkommer för att immunförsvaret inte fungerar som det ska och kan utlösas  av långvarig stress, infektion, eller nära anhörigs bortgång. Det är en ärftlig sjukdom men den smittar absolut inte. Jag försöker att leva ett sunt liv med motion och bra kostvanor, men det yttre som stress och annat alltså miljön är inte alltid så lätt att handskas med eller påverka.

 Dagens tips: Gör det bästa av situationen!
/ PIA

3 kommentarer:

 1. Vad bra att du skriver om detta Pia! För mig har psoriasis varit detsamma som lite eksem på armbågar... för det är vad svärfar har. Men nu så har ju dottern fått, i en helt annan utsträckning. Barnens kusin har tydligen också fått det (jämngammal) och hon ser ÄNNU värre ut. Inte kul för ungdomarna att som du säger, känna sig äckliga... känsligt!!!! Vi undrar just om inte den andra tvillingdottern också börjar få? :( Följderna eller vad man ska säga är ju inte roliga... vår dotter hade faktiskt ont i leder häromveckan... Stroke, visste jag inget om...
  Tack för att du delar med dig!
  Kram /maria

  SvaraRadera
 2. Klokt!
  Japp, mitt motto ... gör det bästa av situationen! Fungerar alltid!

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 3. Intressant att läsa. Vet lite om psoriasis. Jag alltså....

  SvaraRadera

Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.