torsdag 29 november 2012

Äta sund julmat.

Åhhh så booooring kanske några tycker, andra känner kanske en oerhörd press att klara julen utan att gå upp massor i vikt eller få ont i magen.  Det börjar ju nu, alla dessa  julbord och festligheter. Jag vill inte gå upp i vikt, men jag vill äta gott. Hur gör man då? Här kommer några små knep om man vill tänka på figuren. Vill man inte det så, ja då är det bara att äta på...


Julaftonen av Carl Larsson
Jo, man gör ett aktivt val av allt det goda, tallriksmetoden är bra, sedan bara pyttesmå smakportioner av det som inte är så nyttigt men frossa i det andra. Om man nu måste frossa. Ta långa och sköna promenader innan jubordet och kanske efter också. Ut och lek i snön med barnen, skotta lite snö eller åk skidor. På julafton???? Nej eller jaaaa, aktiva val. Det finns ju fler dagar också.
Nyttiga saker på julbordet är:
Lax som innehåller nyttiga omega 3, sill lika så + vitaminer, ägg som är bra proteinkälla och innehåller massor med vitaminer, nötter särskilt hasselnötter som är en antioxidantbomb.
349112_2096

Kål är alltid bra , redan de gamla grekerna använde kålväxter för 2000 år sedan för att skydda mot cancer! Kål anses även renande för levern. (jag menar att det kanske slinker ner en och annan alkoholhaltig dryck.

Skinkan är mager om man skär bort det synliga fettet så klart och det kan ju även köttbullarna vara om man använder mager nötfärs. Man ska däremot vara återhållsam med dom feta rörorna som innehåller grädde och majonäs. Rödbetorna i sig är det absolut inget fel med. Söta jullimpor bytes mot knäckebröd. En fräsch sallad till är aldrig fel. Här kommer ett recept som jag hittat på www.dinavitaminer.se
 
4 portioner:0,5 rödkålshuvud
2 apelsiner
150 gr valnötter
0,5 dl olivolja
2 msk honung
havssalt, svartpeppar
1 kruka färsk basilika
JulsalladStrimla rödkålen mycket tunt ev. med osthyvel.
Skala och filea apelsinerna och blanda dem med rödkålen.
Smaksätt med olivolja, havssalt och svartpeppar.
Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite havssalt.
Servera salladen med valnötterna och strimlad färsk basilika.


Dagens tips: Man har alltid ett val. Det är du som bestämmer...
Japp det var allt för idag...
Pia

4 kommentarer:

  1. Salladen verkar god! Angående sillen tror jag att man ska akta sig för inläggningarna, t.ex senapssill blir ganska fet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har rätt i och med att inläggningarna innehåller en hel del socker men senapssillen är inte så farlig den innehåller äggula och vinäger och lite socker.

      Radera
  2. Tack för bra tips! Jag tänker att jag ska ut i friska luften varje dag under jul ledigheten. Då kanske man kan käka någon chokladpralin också ;-)

    SvaraRadera
  3. Ja det tycker jag absolut, ju mörkare choklad dessto bättre är det. Kraaam

    SvaraRadera

Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.