måndag 26 mars 2012

Våga säga nej!

bildkälla: Thinkstock
Det kan vara riktigt svårt att säga nej till saker och ting. Tex. när någon frågar om hjälp och man kanske inte riktigt är på hjälphumör. Då säger man många gånger ja i alla fall. Eller när de undrar på jobbet om man kan jobba över? Kan och kan, men vill man det alla gånger? Jo, men man ska ju ställa upp för varandra, javisst men till vilket pris?
Jag är en ja sägare eller rättare sagt har varit . Jag har sagt ja till allt och alla, men nu så är det slut med det. I bland så har man många skäl till att säga nej och ibland så betraktas de som egoistiska skäl och de räknas inte alltid. Kanske till och med anses vara lite fult och med lite varning för latmask. Jo så är det ibland.
Nu respekterar jag andras nej och hoppas att andra ska respektera mina nej. Jag ska inte ens behöva förklara eller tala om varför jag väljer att svara nej. Fast man måste ju för den skull inte alltid säga nej, det menar jag inte utan bara när man känner att det kanske blir lite för mycket.
Dagens tips : Svara inte ja när du egentligen vill svara nej. Enkelt!
Ja, det kanske det är för vissa men inte för alla. Sedan kommer det en följd av att man sagt nej nämligen det dåliga samvetet. Det är också något man måste ta och kasta på sop-högen.

Pia


Hittat på nätet ...
Om att säga nej
Ibland är det svårt att avgöra vilken verksamhet som förtjänar din tid och uppmärksamhet. Använd nedanstående strategier för att utvärdera skyldigheter - och möjligheter - som kommer i din väg.
 • Hitta dig själv
  Att säga nej hjälper dig att prioritera de saker som är viktiga för dig. Du kommer att få tid att göra de saker som du verkligen vill göra. Gå igenom dina nuvarande skyldigheter och övergripande prioriteringar innan du tar på dig några nya åtaganden. Fråga dig själv om det nya åtagande är viktigt för dig. Om det är något som du känner starkt för så gör det.
 • Väg för- och nackdelar
  Är det ett kort- eller långsiktigt engagemang? Att baka kakor till skolan en eftermiddag tar mycket mindre av din dyrbara tid än att ställa upp som deltagare i skolans insamlingsverksamhet ett helt år. Om du tror att aktiviteten kommer att bidra till stress i ditt liv, särskilt på lång sikt, så tacka nej.
 • Släpp skulden
  Om dina vänner ska träffas för en improviserad kväll på stan när du redan har planerat en lugn hemmakväll med din partner, så är det okej att tacka nej. Gör det som du planerat utan att känna skuld och tvång att säga ja. Det kommer bara leda till ytterligare stress i ditt liv.
  Om du har släktingar eller vänner som vill komma över på middag, ta inte på dig hela ansvaret. Beställ hem mat eller kör knytkalas.
 • Sov på saken
  Är du frestad av en inbjudan till en utekväll eller att börja spela golf? Ta en dag att tänka över saken och bestäm dig först när du haft möjlighet att bedöma dina nuvarande åtaganden samt den nya möjligheten.
   
  Naturligtvis finns det alltid tillfällen då det inte bara är så enkelt. Här är några saker att tänka på när du behöver säga nej:
 • Undvik att hitta på skäl för att slippa undan en skyldighet. Sanningen är alltid bäst när det gäller att säga nej till en vän, familjemedlem eller en arbetskamrat.
 • Att säga nej blir inte lätt om du är van vid att säga ja hela tiden. Men att lära sig att säga nej är en viktig del i att förenkla din väg till ett bättre och mindre stressigt liv.
   
  Källa: Mayoclinic

 • Säg nej© Brita Wanngård
  Fakta:
  Att säga NEJ kan vara mycket svårt. Människor med låg självkänsla har ofta svårt att vara bestämda. De tror att de måste möta andra människors förväntan, och det är därför svårt för dem att sätta gränser gentemot andra. De skäms och känner sig skyldiga när de säger NEJ. Men att hela tiden göra saker och ting emot sin vilja kan sluta i att man känner sig använd och blir bitter.
   
  Användbara repliker när du ska säga nej
 • NEJ, jag kan inte göra det just nu
 • NEJ tack. Inte den här gången. Men tack för att du frågade.
 • Jag är ledsen, men NEJ.
 • Snälla acceptera att jag inte kan.
 • Helst inte.
  Källa: web4health • 1 kommentar:

  Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.