tisdag 15 januari 2013

Att lära känna sig själv..
Ja, ja, det låter kanske som en flummig kurs på 70-80-talet,  men det är faktiskt inte så tokigt. Att känna efter och konfronteras med sig själv, sina tankar och funderingar. Under min utbildning till friskvårdsterapeut så fick vi en märklig uppgift en dag. Vi skulle jämföra oss själva med ett träd. Vi fick tänka ett tag och sedan vara kreativa och rita eller måla eller vad vi nu ville,  ett träd som symboliserade sig själv. Sedan skulle man berätta för de andra i gruppen varför man valt det man valt och förklara sig lite.  Bara genom den lilla övningen så hände det massor med saker i gruppen och inom mig kan jag säga.
 Jag minns att jag grät hela vägen hem som om något inom mig släppts loss liksom, lite svårt att förklara. Vad jag vill säga är att genom att våga se sig själv lite ur ett annat perspektiv så kan man upptäcka väldigt bra sidor och en del mindre bra sidor hos sig själv. Man kan också se vad det är man vill ändra på eller så är man helt enkelt bara nöjd.

Hur står man emot frestelser som godis, glass, sockerkringlor och annat smaskigt? Ole vet! Jaha, kom till sak nu.. OK!  Jag är ju ute efter en förändring som ska göra att jag hittar tillbaks till en sund och bra livsstil i balans. Då är det jättebra att veta när och var mina svagheter kontra styrkor finns. Tex. Ingen idé att försöka komma iväg till gymmet på kvällen när man vet att man är såååå trött efter en arbetsdag utan istället hitta det rätta tillfället. Det kan också vara att man inte ska utsätta sig för bakverk, pizzerior, chokladaskar när man är hungrig eller i behov av sött (vilket man bara tror att man är tex. just innan mens eller när man är lite ur gängorna). Det kan också gälla sömn, att komma i säng liksom.
Då är det kanske inte så smart att sätta sig vid tv:n när den bästa deckaren just börjat och håller på i ca.två timmar när kl. är 22.00. DVS. Om man gillar deckare så klart. Är ni med på vad jag menar? Självkännedom kan hjälpa oerhört mycket under en livsstils förändring.  
En vän till mig trodde, att bara hon hade en crosstrainer hemma så skulle hon träna ofta och mycket. Hmm!!! Om man är en "träna ofta och mycket person" så är man..  Det är  inte redskapet i sig som är nyckeln till att träna, vilket var fallet här. Fast det visste hon inte och tog heller inte till sig den informationen av andra, utan var tvungen att själv komma till insikt. Hon har nu sålt sin crosstrainer och tränar på Friskis och Svettis gruppträning gympa. Hon har lärt känna sig själv lite mer, sina svagheter och sin styrka.
Dagens Tips: Lyssna innåt,  köp absolut ingen crosstrainer om du inte innan tränat hemma utan redskap.
/ PIA

5 kommentarer:

 1. den där träduppgiften blev jag väldigt nyfiken på. Det sista är så klokt och sant, brukar man inte träna hemma utan redskap ska man inte skaffa...
  jag har hittat min grej och det är så skönt! Hur går det med din kostförändring? kram Nilla

  SvaraRadera
 2. Har gått mindfulness men som så många andra kurser man går vad det än gäller är man peppad då och tänker detta ska jag....sedan går tiden och man har glömt: detta ska jag.....Mindfulness är annars en väldigt bra grej som fick min stress att lägga sej mycket. Trädövningen lät intressant-

  SvaraRadera
 3. Ja lite flum räknades det nog som då.....även många idag tycker det är flum flum :) Men det ligger så mycket mera bakom och är oerhört intressant.
  Ser att du läser Peter james Levande Begravd....huga en sådan spännande bok och läskig. Läste den härom året.
  Tack för din ord hos mig. Önskar dig nu en härlig helg. Kram från Maria

  SvaraRadera
 4. Det där inlägget kom som på beställning här...
  Livet är lite rörigt just nu och här behöver det tänkas efter ordentligt för att komma i balans.
  Tack för att du delar med dig!
  Melodys matte

  SvaraRadera
 5. Ja, det där med självkännedom får man kämpa med hela livet! Men, alltid lika befriande när man kommer till klarhet med saker och ting!
  Ha en fin helg!
  Kram Helen

  SvaraRadera

Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.