onsdag 30 januari 2013

Om att ha högt blodtryck..

Jag har högt blodtryck och tycker inte om det alls. Att behöva äta medicin varje dag och ständigt gå och oroa sig över följd sjukdomar. Jo, jag gör det oroar mig och får ibland lite panik ångest eftersom min bror dog i hjärtinfarkt och bägge mina föräldrar har haft infarkt. Syrran har också ett förhöjt tryck.
Inga bra gener alltså ur hälsosynpunkt. Fast vi är glada och snälla allihop. Fniss!

 Högt blodtryck är ärftligt och det kan man inte göra så mycket åt. Men man kan leva sunt och på så sätt kanske undvika stroke och hjärt-kärl sjukdomar. Nu finns det så klart en diet för detta ändamål också. DASh metoden , den förespråkar mycket grönsaker, frukt, fullkorn, magra mjölkprodukter, magert animaliskt protein, bönor, ärter och nötter. DASHmetoden förspråkar också ett mycket lågt intag av salt, läsk och rött kött. DASH står för Dietaryapproaches to stop hypertension. Vill man så kan man läsa mer här.
Grönsaker - Veronica Ballart Lilja


Man kan ju undra vad som är bäst av alla dieter och metoder. Här förstår jag varför det är bra med salt-fattig kost. Sedan ska man akta sig för alkohol och man ska så klart motionera regelbundet. Ja, man gör så gott man kan. Nu den första Februari så ska jag börja med  utmaningen 100 pass på fyra månader. Jag kanske inte klarar av det men det är ju inte skadligt att försöka.

Dagens tips: Anta en utmaning i hälsans tecken.
Bilden ovan kommer från Källa:

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Tips på dagens utmaning: lär dig upptäcka stroke i tid med hjälp av AKUT-testet. Du kan göra testet på www.strokekampanjen.se/akut. Det tar inte ens två minuter och kan rädda livet på dig själv och andra. En AKUT-viktig kunskap med andra ord.

  Lycka till!

  Tove

  SvaraRadera
 2. Jag äter ju också medicin varje dag och vet hur det känns . . .Inget vidare, dock har jag inte högt blodtryck utan lågt! Samtidigt försöker jag verkligen uppskatta att det finns mediciner att ta i vissa lägen! Men, det är väldigt intressant det där med kosten tycker jag. 100 pass på en månad hmmm kanske skulle vara något att ge sig på faktiskt även om det låter väldigt mycket, men en månad går ju rätt snabbt!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 3. Just det fyra månader var det ja ;-) Tyckte väl att ekvationen inte riktigt gick ihop!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 4. Känner igen det. Syrran dog när hon var 47 år i stroke och mamman när hon var 65 år i infarkt. Nu är jag adopterad och min mor och syster hade väl inte levt så nyttigt liv direkt....skyller på det för att hålla humöret uppe...ha ha. Jag har 3 systrar och en bror också som ja lever...stress är ju heller inte bra tyvärr...annars hade jag levt till jag var 104 år. Kram

  SvaraRadera
 5. Syrran dog när hon var 47 år och min mamma när hon var 66 år i infarkt och stroke. Nu är jag adopterad och inbillar mej att deras levene inte gagna livet precis....jag har 3 systrar till och en bror som lever i allra högsta grad så lite hopp finns det nog....ha ha. Sedan är väl inte stress så bra...för då hade jag levt till 104 år. kram

  SvaraRadera

Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.