måndag 28 januari 2013

Om att hålla skiten ifrån sig..

Vi har drabbats av maginfluensa eller kräksjuka som en del säger. Inte kul alls och det är just då man bara har en enda önskan i livet...nämligen den att bli frisk. Nu undrar jag hur det är egentligen med städning och hygien. Kan man städa bort sjukdomarna? Kan man undgå att bli smittad och ännu bättre undgå att sprida den vidare? 

Jag kör i alla fall en rejäl rengöring och då menar jag med bakteriedödande medel på toaletter, handfat och kranar sedan spritar jag av handtagen och öppnar dörrar och fönster på vid gavel. Jag vädrar! Jag som jobbar inom offentlig sektor blir lätt utsatt för allehanda baskelusker men det är likadant där. Under epidemier så rengörs det extra mycket.  
Nu kan man undra om det är så bra att ha det allt för välstädat. 
 "En svensk studie, publicerad 2010 vid Karlstad universitet, visade att risken för hösnuva, astma och eksem hos barn ökade om det i barnets sovrumsmiljö fanns kemiska ämnen som PGEs, propylenglykol och glykoletrar, ämnen som bland annat förekommer i moderna rengöringsprodukter." 
Usch då!   Jag kollar vidare och hittar rekommenderade städmetoder i Allt om städ.


Rengöring av toaletter

Hygienen är viktig. Använd handskar.
 
Använd en ny torkduk och mopp för varje toalett.
 
Rengör inredningen uppifrån och ned, från rent till smutsigt.
 
Använd fuktig mopp. Ta kanterna och vid dörren först, avsluta runt toalettstolen.
 
Moppen bör vara 40 cm bred, så att det är lätt att komma åt (toalettutrymmen är ofta trånga).
inte svabb – den flyttar bakterier mellan toaletterna och är onödigt tung att arbete med.

Ja då är man illa ute redan. Jag som alltid använder moderna rengöringsmedel och svabb. Näe nu får jag allt skärpa mig lite. Jag ska inhandla en mopp, jag ska göra se över rengöringsmedlen i skåpen. Jag ska leta efter alternativ som är lite mer miljövänliga. 
Dagens tips: Städa lagom och med rätt produkt.

3 kommentarer:

 1. Ucsh för maginfluensa! Ja, då känner man verkligen för att städa upp efteråt! Det sägs att allergier nästan är obefintliga i länder där renligheten inte är så "klinisk" .
  Krya på dig!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 2. Stackars er! Maginfluensa är ju så jobbigt och tar all kraft. Och efteråt vill man ju absolut städa. Svårt att veta vad som är "lagom" städning men äckligt får det ju inte vara ...

  SvaraRadera
 3. Ja vi hade också denna maginfluensa...blääää. Trösten kan vara att det går fort över. Läste någon studie om att barn på landet med djur var mindre asmatiska, hade mindre eksem mmm men vet inte om den stämmer.

  SvaraRadera

Tack för att du skriver ett par ord! Om du inte har något konto så kan du kommentera ändå, välj som anonym ock skriv ditt namn i kommentaren om du vill.